Festool

festool12

Festool & Protool

Festo is een internationaal opererende Duitse onderneming op het gebied van automatiserings- en sturingstechniek met haar hoofdzetel in Esslingen am Neckar. Hun dochteronderneming Festo Didactic, gevestigd in Denkendorf, verzorgt industriële opleidingen.

Geschiedenis In 1925 werd de onderneming Festo opgericht in Esslingen door Gottlieb Stoll. De naam Festo is afgeleid uit de namen van de 2 oprichters namelijk Albert Fezer en Gottlieb Stoll, waarvan de eerstgenoemde al in het jaar 1929 de onderneming verliet. Festo spitste zich een eerste decennia toe op het produceren van houtbewerkingmachines zoals boor-, frees-, en schaafmachines. Deze machines behoren niet meer tot de bedrijfsactiviteiten van de ondernemingsgroep sinds 1 januari 2000. Ze worden sindsdien verhandeld door de firma’s Festool en Protool die behoren tot de groep TTS tooltechnic Systems AG & Co. KG.

Festo automatiseringstechniek In de jaren ’50 van de 20e eeuw vergroot de familieonderneming zijn bedrijfsactiviteiten. Kurt Stoll de oudste zoon van Gottlieb Stoll herkent het potentieel van het nuttig gebruikmaken van perslucht voor de aandrijving en de sturing van industriële toepassingen. Festo stelt in 1956 als eerste een compleet programma voor de machinebouw voor en legt daarmee de fundamenten van de automatiseringstechniek. Het gebruik van perslucht vormt de basis van de hedendaagse automatiseringstechniek en wordt sindsdien ook veel in andere sectoren toegepast.

Eveneens in 1956 wordt de eerste buitenlandse vestiging geopend en Festo legt hiermee de kiemen van zijn latere wereldwijde uitbouw. De bouw van grote productiefilialen in de jaren ’60 van de 20e eeuw ondersteunde deze visie.

Festo Didactic In 1965 werd een nieuwe bedrijfsactiviteit van Festo opgericht: “Didactic” (industriële opleidingen), in 1979 veranderd in “Festo Didactic”. Men ging samenwerken met het Nationaal Instituut voor Beroepsopleiding BiBB in Berlijn. Samen met dit instituut ontwikkelde Festo Didactic een leerplan voor beroepsopleidingen in Duitsland. Vanaf 1988 werden er consultingdiensten opgestart waarvan het zwaartepunt steeds op Total Productive Maintenance (TPM) en Lean manufacturing ligt. Tegenwoordig biedt Festo Didactic opleidingen aan in meer dan 70 landen.

festool